Επικοινωνία

Τηλ: 2170006717

Τηλ: 693986551

© 2023 by Tote. Proudly created with Wix.com

 

  •  

Επαγγέλματα-Κανονισμοί-Συνθήκες Εργασίας-Ηθική Επαγγελματική Δεοντολογία

Εναλλακτικά Επαγγέλματα

Επάγγελμα: ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:Η χρήση βοτάνων, αιθέριων ελαίων και αρωματικών ουσιών, ως θεραπευτικών μέσων διαφόρων παθήσεων, αποτελεί το αντικείμενο της εργασίας του. Ο αρωματοθεραπευτής - ανθοθεραπευτής εφαρμόζει τη φυσική θεραπευτική μέθοδο της αρωματοθεραπείας, του ιδιαίτερου κλάδου της φυτοθεραπείας που στηρίζεται στη χρήση αιθέριων ελαίων, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ισορροπίας του ανθρώπου ως οργανικού συνόλου. Δημιουργεί ή προμηθεύεται από το εμπόριο μείγματα αγνών αιθέριων ελαίων και τα χρησιμοποιεί ως φυσική υγιεινή αγωγή και εναλλακτική θεραπεία διαφόρων παθήσεων, αλλά και στις αισθητικές περιποιήσεις προσώπου και σώματος. Ακόμη, μελετά στο εργαστήριό του, με τη βοήθεια οργάνων, τις επιδράσεις ποικίλων βοτάνων στον άνθρωπο και καταγράφει τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Μπορεί, επίσης, να λαμβάνει μέρος σε διάφορες έρευνες στον τομέα παρασκευής νέων φαρμάκων και καλλυντικών ή τη βελτίωση της σύστασης των υπαρχόντων. Κατά την εργασία του χρησιμοποιεί διάφορα όργανα, όπως ζυγαριά, αναμείκτη, δυναμοποιητές για ομοιοπαθητικά φάρμακα, δοσομετρητές, αλλά και αναλυτικά όργανα υψηλής τεχνολογίας, εργαστηριακές συσκευές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η συνεχής ενημέρωση για τις πρώτες ύλες και τα νέα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά για ιατρικούς, θεραπευτικούς και ποικίλους άλλους σκοπούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός του. Η θεραπευτική προσέγγιση με τη χρήση βοτάνων μπορεί να συνδυαστεί με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (ρεφλεξολογία, σιάτσου, λεμφικό, βοτανολογία, χρωμοθεραπεία, Ayurveda κ.ά), βελτιώνοντας σημαντικά τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα. Ο αρωμαθεραπευτής εφαρμόζει συγκεκριμένη αγωγή επιχειρώντας να ανακουφίσει και να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες και δυσλειτουργίες (του αναπνευστικού,του πεπτικού, του ουροποιητικού, του κυκλοφοριακού κ.α.), ψυχοσωματικά και συναισθηματικά προβλήματα, αλλά και ειδικές περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, τρίτη ηλικία, βρέφη κά.).

Συνθήκες Εργασίας:Ο αρωματοθεραπευτής - ανθοθεραπευτής συνήθως διαθέτει δικό του ιατρείο - χώρο υποδοχής και θεραπευτήριο, όπου εφαρμόζει τις θεραπευτικές του μεθόδους στους πελάτες του. Συχνά εργάζεται και σε εργαστήρια, όταν ασχολείται με την ανάμειξη αιθέριων ελαίων και την παρασκευή καλλυντικών και φαρμάκων. Είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας του, για να προστατεύει την υγεία του, καθώς έρχεται σε επαφή με πρώτες ύλες και παρασκευάσματα που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις κ.λπ.. Όταν εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το ωράριο εργασίας του είναι συγκεκριμένο, ενώ όταν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα αυτό καθορίζεται από τη λειτουργία του φορέα και τις ανάγκες της εργασίας του. Δουλεύει ατομικά ή ομαδικά, με άλλους θεραπευτές συναφών ειδικοτήτων. Τέλος χρειάζεται να παρακολουθεί τη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία καθώς και σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Ιδιαίτερα

Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:Οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στη δουλειά του και να επιδεικνύει υπευθυνότητα, υπομονή και μεθοδικότητα, αφού ένα λάθος στην παρασκευή των πρώτων υλών μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς. Είναι απαραίτητο να έχει δυνατή οσφρητική μνήμη, ευσυνειδησία και οξυδέρκεια, επειδή διαχειρίζεται φαρμακευτικά προϊόντα και ειδικές ουσίες, που έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία. Απαιτείται ακρίβεια και αυστηρός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παρασκευής των διάφορων σκευασμάτων και επιδεξιότητα στο χειρισμό του εργαστηριακού εξοπλισμού. Επίσης, χρειάζεται να τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής κατά την παρασκευή των προϊόντων και να διαθέτει περιβαλλοντική ευαισθησία. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που εργάζεται στον τομέα των πωλήσεων είναι απαραίτητο να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητές, άνεση λόγου, διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, επιχειρηματικό πνεύμα, και να είναι εξυπηρετικός, πρόθυμος, ευγενικός και υπομονετικός με τους πελάτες. Χρειάζεται, ακόμη, να διαθέτει γνώσεις βιοχημείας, γεωπονίας και χημείας, και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενό του. Τέλος, η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η γνώση της αγγλικής γλώσσας διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:Για να ασχοληθεί κάποιος με το επάγγελμα του αρωματοθεραπευτή μπορεί να σπουδάσει στο τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και στα τμήματα Χημείας που λειτουργούν στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας και Κρήτης, όπου η φοίτηση διαρκεί οχτώ εξάμηνα. Ο αρωματοθεραπευτής μπορεί να είναι απόφοιτος Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) στην ειδικότητα Βοηθών Φαρμακείων, απόφοιτος ΙΕΚ του τομέα Υγείας - Αισθητικής - Κοινωνικών Υπηρεσιών ή απόφοιτος Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών στις ειδικότητες του Τεχνικού Φαρμάκων - Καλλυντικών και Βοηθού Φαρμακείου, με την προϋπόθεση της αναγνώρισης των σπουδών από το κράτος για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα, σε διάφορα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Εναλλακτικών Επιστημών που συνεργάζονται με παγκοσμίου κύρους πανεπιστήμια και κολέγια της Ευρώπης και της Αμερικής, προσφέρονται προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και σεμινάρια στο αντικείμενο της αρωματοθεραπείας, της ψυχολογίας της υγείας και των ανθοϊαμάτων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι των προγραμμάτων σπουδών έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Σύλλογο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών σαν τακτικά μέλη, ενώ συμμετέχουν και σε πρακτική εξάσκηση στο μασάζ αρωματοθεραπείας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:Δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τον αρωματοθεραπευτή - ανθοθεραπευτή. Αν έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές στη φαρμακευτική, για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας κατόπιν εξετάσεων ενώπιον ειδικών τμημάτων του ΚΕΣΥ στην Αθήνα (N. 206/47) ή στη Θεσσαλονίκη (N. 1963/91), μετά από ετήσια πρακτική και τρίμηνη μεταπτυχιακή εξάσκηση σε φαρμακείο. Αν έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές στη χημεία, το πτυχίο του χημικού δίνει ταυτόχρονα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος (Νόμος του 1927), και ο κώδικας δεοντολογίας που ρυθμίζεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών υποχρεώνει την εγγραφή όλων των πτυχιούχων χημικών σ’ αυτή. Το επάγγελμα του χημικού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο από το Ν. 3518 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως τ. 261/Α στις 13-11-1927. Αν είναι απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθών Φαρμακείων των ΕΠΑ.Σ ή του Τομέα Υγείας - Αισθητικής - Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΙΕΚ μπορεί σύμφωνα με το Π.Δ. 6/2000 (ΦΕΚ 8/Α’/19-1-2000), να απασχοληθεί ως βοηθός φαρμακείου αν κάνει πρακτική εξάσκηση ενός έτους σε φαρμακείο και επιτύχει στις σχετικές εξετάσεις. Ως απόφοιτος ΙΕΚ, μετά από εξετάσεις που διεξάγονται από τον ΟΕΕΚ λαμβάνει Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης.Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:Ανάλογα με το επίπεδο σπουδών του, μπορεί να απασχοληθεί σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, σε βιοτεχνίες καλλυντικών, σε εργαστήρια καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, σε φαρμακεία, σε νοσοκομεία, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ή να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του εργαστήριο. Σε περίπτωση που έχει κάνει προπτυχιακές σπουδές στη χημεία, μπορεί να εργαστεί ως εργαστηριακός χημικός σε εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, ΕΚΘΕ), στο Χημείο του Κράτους και σε νοσοκομεία. Ως επιστήμονας ελέγχου και μελετών ή ως επιστημονικός σύμβουλος, μπορεί να εργαστεί στα υπουργεία Εμπορίου, Γεωργίας, Βιομηχανίας και ΠΕΧΩΔΕ και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Τέλος, μπορεί να εργαστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως καθηγητής. Οι αμοιβές των αρωματοθεραπευτών θεωρούνται ικανοποιητικές και μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα όταν διατηρούν δικό τους εργαστήριο. Οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται θετικές. Πολύ καλές προοπτικές απορρόφησης στην αγορά εργασίας εμφανίζουν οι τομείς της ενασχόλησης με τη θεραπευτική διατροφολογία, το αρωματοθεραπευτικό μασάζ για εγκύους και μωρά, την αισθητική αρωματοθεραπεία για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών, την ενεργειακή αρωματοθεραπεία που επιδρά στα νευροενεργειακά κέντρα και τις ειδικές θεραπείες (βότανα και διατροφή), για εμμηνόπαυση - οστεοπόρωση, αντιμετώπιση αλλεργιών, άγχους, κατάθλιψης, καρκίνου κ.τ.λ.

 

Επάγγελμα: ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΟΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:Η δημιουργία αρωμάτων ή αρωματικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων, των καλλυντικών, των φαρμάκων και γενικότερα όλων των χημικών προϊόντων, αποτελεί το αντικείμενο της εργασίας του. Οι δραστηριότητες του αρωματοποιού μπορεί να ποικίλουν και να εξειδικεύονται ανάλογα με το χώρο απασχόλησής του. Ειδικότερα, όταν απασχολείται σε χώρους παρασκευής φαρμάκων και καλλυντικών ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τις πρώτες ύλες, εξετάζει τη χημική τους σύνθεση, μελετά τις ιδιότητες και τις επιδράσεις από τη χρήση τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον και εκτελεί όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος. Παρακολουθεί, ακόμη, τις χημικές διαδικασίες από τις οποίες παράγονται διάφορα προϊόντα, όπως αρώματα, καλλυντικά, τρόφιμα, ποτά, έλαια, είδη αρτοποιίας, πετρελαιοειδή, πλαστικά, απορρυπαντικά, συνθετικές ίνες, χρώματα, φάρμακα, διαλύτες και άλλα. Μπορεί, επίσης, να λαμβάνει μέρος σε διάφορες έρευνες στον τομέα παρασκευής νέων φαρμάκων ή τη βελτίωση της σύστασης των υπαρχόντων. Αναλύει και μελετά στο εργαστήριό του, με τη βοήθεια οργάνων, ουσίες και ενώσεις και διενεργεί εργαστηριακές μετρήσεις για να διαπιστώσει τις ιδιότητές τους. Χρησιμοποιεί τη γνώση που προκύπτει από την ερευνητική του δραστηριότητα για πρακτικές εφαρμογές στη βιομηχανική παραγωγή με σκοπό τη βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων και τη δημιουργία νέων. Κατά την εργασία του χρησιμοποιεί διάφορα όργανα, όπως ζυγαριά, αναμίκτη, δυναμοποιητές για ομοιοπαθητικά φάρμακα, δοσομετρητές, αλλά και αναλυτικά όργανα υψηλής τεχνολογίας, εργαστηριακές συσκευές, αντιδραστήρες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η συνεχής ενημέρωση για τις πρώτες ύλες και τα νέα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά για ιατρικούς, θεραπευτικούς και ποικίλους άλλους σκοπούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Συνθήκες Εργασίας:Ο αρωματοποιός εργάζεται σε εργαστηριακούς χώρους, σε συνθήκες που μερικές φορές χαρακτηρίζονται ανθυγιεινές, ιδιαίτερα όταν ασχολείται με την παρασκευή καλλυντικών και φαρμάκων εξαιτίας των παραγόμενων αναθυμιάσεων. Είναι υποχρεωμένος, λοιπόν, να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας του, του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί, αλλά και για την προσωπική του υγιεινή και προστασία, καθώς έρχεται σε επαφή με χημικές πρώτες ύλες και παρασκευάσματα που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα. Όταν εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το ωράριο εργασίας του είναι συγκεκριμένο, ενώ όταν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται από τη λειτουργία του χώρου και τις ανάγκες της εργασίας του. Δουλεύει ατομικά και ομαδικά με άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας του και σε περίπτωση που ασχολείται με ερευνητικό έργο μετακινείται σε χώρους εργαστηρίων, μετρήσεων ή πειραμάτων. Μικρό μέρος του χρόνου του αφιερώνει στο γραφείο όπου γράφει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και παρακολουθεί τη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία. Χρειάζεται, τέλος, να παρακολουθεί συχνά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:Ο αρωματοποιός οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στη δουλειά του και να επιδεικνύει υπευθυνότητα, υπομονή και μεθοδικότητα, αφού ένα λάθος στην παρασκευή των πρώτων υλών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Είναι απαραίτητο να έχει δυνατή (οσφρητική) μνήμη, ευσυνειδησία και οξυδέρκεια, επειδή διαχειρίζεται φαρμακευτικά προϊόντα και ειδικές χημικές ουσίες, που έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία. Απαιτείται ακρίβεια και αυστηρός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και επιδεξιότητα στο χειρισμό του εργαστηριακού εξοπλισμού για την παρασκευή φαρμάκων ή καλλυντικών. Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζει τους κανονισμούς για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής κατά την παρασκευή των προϊόντων και να διαθέτει περιβαλλοντική ευαισθησία. Η παρατηρητικότητα, η αντιληπτική και η υπολογιστική ικανότητα είναι απαραίτητα προσόντα για τον επαγγελματία του είδους, όπως επίσης και η ικανότητα συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που εργάζεται στον τομέα των πωλήσεων είναι απαραίτητο να διαθέτει κοινωνική δεξιότητα, άνεση λόγου, διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, επιχειρηματικό πνεύμα, και να είναι εξυπηρετικός, πρόθυμος, ευγενικός και υπομονετικός με τους πελάτες. Χρειάζεται, ακόμη, να διαθέτει καλές γνώσεις βιοχημείας, χημείας και βιολογίας, αλλά και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενό του. Τέλος, μέσα στα πλαίσια του επαγγέλματος, περιλαμβάνεται η επιστημονική περιέργεια, η ερευνητική διάθεση, η δεξιότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Σπουδές:Για την άσκηση του επαγγέλματος του αρωματοποιού δεν απαιτείται συγκεκριμένο επίπεδο σπουδών. Ο αρωματοποιός μπορεί να είναι απόφοιτος Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) στην ειδικότητα Βοηθών Φαρμακείων, απόφοιτος ΙΕΚ του τομέα Υγείας - Αισθητικής - Κοινωνικών Υπηρεσιών ή απόφοιτος Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών στις ειδικότητες του Τεχνικού Φαρμάκων - Καλλυντικών και Βοηθού Φαρμακείου, με την προϋπόθεση της αναγνώρισης των σπουδών από το κράτος για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σπουδές παρέχονται και στο τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και στα τμήματα Χημείας που λειτουργούν στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας και Κρήτης, όπου η φοίτηση διαρκεί οχτώ εξάμηνα. Μια από τις πιο ονομαστές σχολές στο χώρο της αρωματοποιίας είναι αυτή της Ζιβοντάν Ρουρ (Givuadan Roure), στην πόλη Γκρας της Προβηγκίας, που ιδρύθηκε από τον Ζαν Καρλ (δημιουργό του γνωστού αρώματος «Μις Ντιορ»), και ανήκει στο ομώνυμο εργοστάσιο αρωματοποιίας. Δεκτοί γίνονται όσοι κατέχουν απολυτήριο Λυκείου και επιτύχουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Η φοίτηση, που διαρκεί έξι χρόνια, περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική σε εργαστήρια και μελέτη πρώτων υλών. Όποιος καταφέρει να αποκτήσει το δίπλωμα της σχολής έχει πολλές πιθανότητες να γίνει περιζήτητος από μεγάλα εργοστάσια αρωματοποιίας σε όλη την Ευρώπη. Εξίσου αξιόλογη σχολή θεωρείται και το ISIPCA (Institut superieur International du Parfum de la Cosmetique et de la Aromantique Alimentaire) που βρίσκεται στις Βερσαλλίες. Οι σπουδές εκεί διαρκούν ένα ως δυο χρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει δίπλωμα στην χημεία ή στη φαρμακευτική. Θα πρέπει, επίσης, να έχει γνώσεις αγγλικής γλώσσας και ηλεκτρονικού υπολογιστή.Επαγγελματικά Δικαιώματα:Δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τον αρωματοποιό. Αν είναι απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθών Φαρμακείων των ΕΠΑ.Σ ή του τομέα Υγείας - Αισθητικής - Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΙΕΚ μπορεί σύμφωνα με το Π.Δ. 6/2000 (ΦΕΚ 8/Α’/19-1-2000) να απασχοληθεί ως Βοηθός φαρμακείου αν κάνει πρακτική άσκηση ενός έτους σε φαρμακείο και επιτύχει στις σχετικές εξετάσεις. Ως απόφοιτος ΙΕΚ μετά από επιτυχείς εξετάσεις που διεξάγονται από τον ΟΕΕΚ, λαμβάνει Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Αν έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές στην φαρμακευτική, για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια που χορηγεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας κατόπιν εξετάσεων ενώπιον ειδικών τμημάτων του ΚΕΣΥ στην Αθήνα (N. 206/47) ή στη Θεσσαλονίκη (N. 1963/91), μετά από ετήσια πρακτική άσκηση και τρίμηνη μεταπτυχιακή εξάσκηση σε φαρμακείο. Αν έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές στη χημεία, το πτυχίο του χημικού δίνει ταυτόχρονα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος (Νόμος του 1927) και ο κώδικας δεοντολογίας που ρυθμίζεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών υποχρεώνει την εγγραφή όλων των πτυχιούχων χημικών σ’ αυτή. Το επάγγελμα του χημικού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο από το Ν. 3518 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως τ. 261/Α στις 13-11-1927.Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:Ο αρωματοποιός, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών του, μπορεί να απασχοληθεί σε Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, σε βιοτεχνίες καλλυντικών, σε εργαστήρια καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, σε φαρμακεία, σε νοσοκομεία, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ή μπορεί να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του εργαστήριο. Οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται θετικές, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης των ατόμων και της ύψιστης σημασίας του θέματος της υγείας τους. Οι αμοιβές των αρωματοποιών θεωρούνται ικανοποιητικές και μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, όταν διατηρούν δικό τους εργαστήριο. Σε περίπτωση που έχει κάνει προπτυχιακές σπουδές στη χημεία, μπορεί να εργαστεί ως εργαστηριακός χημικός σε εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, ΕΚΘΕ), στο Χημείο του Κράτους και σε Νοσοκομεία. Ως επιστήμονας ελέγχου και μελετών ή ως επιστημονικός σύμβουλος, μπορεί να εργαστεί στο Υπουργείο Εμπορίου, Γεωργίας, Βιομηχανίας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε αντιπροσωπείες ως πωλητής προώθησης εργαστηριακών οργάνων, αναλώσιμων ή συσκευών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διατηρεί ιδιωτικό χημικό εργαστήριο για απλές αναλύσεις διαφόρων προϊόντων ή για την πώληση χημικών ουσιών. Τέλος, μπορεί να εργαστεί υπό προϋποθέσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως καθηγητής.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
0