Επικοινωνία

Τηλ: 2170006717

Τηλ: 693986551

© 2023 by Tote. Proudly created with Wix.com

Επάγγελμα: ΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:Ο βελονισμός είναι η αρχαιότερη επεμβατική θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο, χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες στους ασθενείς. Ο βελονιστής είναι ο θεραπευτής που επιδιώκει την αποκατάσταση της υγείας, διαμέσου της αποκατάστασης της ροής της ενέργειας που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή θεωρία του βελονισ΅ού, η ενέργεια αυτή πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ισορροπία για να υπάρχει φυσιολογική λειτουργία των οργάνων, ενώ η διαταραχή της προκαλεί την εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων. Ο βελονιστής χρησιμοποιεί πολύ λεπτές βελόνες, τις οποίες εισάγει στο δέρμα, σε συγκεκριμένα ση΅εία ανάλογα με την ασθένεια ή τα συμπτώματα του ασθενούς.Συνθήκες Εργασίας:Ο βελονιστής εργάζεται κατά κύριο λόγο στο γραφείο - ιατρείο του καθώς και σε κέντρα υγείας, όπου δέχεται τους πελάτες του. Εργάζεται όρθιος γεγονός που προκαλεί αρκετή σωματική κόπωση. Στο εξωτερικό έχουν δη΅ιουργηθεί θέσεις για βελονιστές σε νοσοκο΅εία ή κλινικές, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί σύντο΅α και στην ΕλλάδαΙδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:Ο βελονιστής, όπως και κάθε εναλλακτικός θεραπευτής, πρέπει να διαθέτει επικοινωνιακές δεξίοτητες και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους ασθενείς του. Χρειάζεται να είναι παρατηρητικός, προσεχτικός, μεθοδικός και να διαθέτει σταθερά και επιδέξια χέρια.Σπουδές:Παρόλο που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο βελονισ΅ός είναι ένα αυτόνο΅ο επάγγελμα, στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο στους γιατρούς. Έτσι, οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής ΅πορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σε΅ιναρίων πάνω στον βελονιμό τόσο στο Ιπποκράτειο Κέντρο Ελλάδος όσο και στην Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού. Τα σεμινάρια διαρκούν ένα σαββατοκύριακο το ΅ήνα, για δέκα μήνες το χρόνο, επί δυο χρόνια, και περιλα΅βάνουν πρακτική εξάσκηση. Επίσης σπουδές βελονισ΅ού παρέχονται σε προπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό, ό΅ως προς το παρόν δε δίδεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:Δεν προβλέπονται επαγγελματικά δικαιώματα με Π.Δ. Παρ’ όλα αυτά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανατρέξει στα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα του ιατρού, που ορίζονται με το Β.Δ. 25 Μαρτίου/6 Ιουλίου του 1955 - ΦΕΚ Α/171, και τον αναγκαστικό νό΅ο 1565 του 1939 - ΦΕΚ Α/16.Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:Ο βελονιστής μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελ΅ατίας σε δικό του γραφείο, σε κέντρα βελονισ΅ού και εναλλακτικής ιατρικής ή σε νοσοκο΅εία. Οι προοπτικές του επαγγέλ΅ατος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη στροφή των ασθενών προς τις εναλλακτικές θεραπείες.

 

Επάγγελμα: ΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΟΞΑ (MOXA)

Περιγραφή Επαγγέλματος:Η θερμοθεραπεία με μόξα (moxa), είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών μέσω της εφαρμογής θερμότητας σε ορισμένα σημεία ή περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Πιο συγκεκριμένα, ο βελονιστής με ειδίκευση στη θερμοθεραπεία με μόξα παράγει θερμότητα από καιόμενα βότανα, που ονομάζονται μόξα, με σκοπό να την τοποθετήσει είτε πάνω σε βελόνα βελονισμού είτε σε ορισμένες περιοχές του σώματος του ασθενούς (ωμοπλάτες, κοιλιά, μέση, πέλματα, κεφάλι κ.ά.) που πάσχουν. H μόξα είναι συνδυασμός 15-20 βοτάνων με κύριο συστατικό το βότανο αψίθια (Artemisia vulgaris), το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αυτοφυές. Ο ειδικός θερμαίνει τους κύριους και βοηθητικούς μεσημβρινούς (κανάλια ενέργειας) του σώματος του ασθενούς και συντελεί στην αποβολή του κρύου από το εσωτερικό του σώματός του. Ακόμη, επιφέρει την ομαλή κυκλοφορία της ενέργειας και του αίματος του ασθενούς και δυναμώνει τις πηγές ενέργειας του σώματός του, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση ασθενειών. Η μέθοδος αυτή θεωρείται κατάλληλη για άτομα που υποφέρουν από παθήσεις του πεπτικού συστήματος, οσφυαλγίες, κατακράτηση ούρων, δυσμηνόρροια, ημιπληγία, χρόνια υπερκόπωση, καθώς και ορισμένες δερματοπάθειες, όπως λεύκη κ.ά. Τέλος, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στα νοσοκομεία της Κίνας και σε κλινικές βελονισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και συνιστάται όταν ο βελονισμός και η φαρμακοθεραπεία δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.Συνθήκες Εργασίας:Συνήθως, διαθέτει δικό του θεραπευτήριο, όπου εφαρμόζει τις εναλλακτικές θεραπευτικές του μεθόδους στους πελάτες του. Συχνά εργάζεται και σε εργαστήρια, όταν ασχολείται με την καύση βοτάνων για την παρασκευή μόξας. Είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας του, του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί, τόσο για την προστασία της υγείας του όσο και των πελατών του. Το ωράριο εργασίας του καθορίζεται με βάση την πελατεία του. Χρειάζεται να μετακινείται αρκετά συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να συμμετέχει σε συνέδρια και να παρακολουθεί σεμινάρια πάνω στο αντικείμενό του.Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:Χρειάζεται να είναι παρατηρητικός, μεθοδικός, προσεχτικός και να διαθέτει σταθερά και επιδέξια χέρια. Επίσης πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και να διακρίνεται για τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Σπουδές:Για να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα μπορεί να σπουδάσει σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού. Επίσης μπορεί να σπουδάσει τη συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική με το σύστημα της αλληλογραφίας ή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.Επαγγελματικά Δικαιώματα:Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται με βάση το γνωστικό αντικείμενο των βασικών του σπουδών.Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάρχει και η προοπτική του ελεύθερου επαγγελματία. Ειδικότερα, ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εργαστεί σε δικό του ινστιτούτο ή ιατρικό κέντρο αισθητικής, σε θεραπευτήρια, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σε κέντρα αποκατάστασης κ.ά. Μπορεί, επίσης, να απασχοληθεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών. Οι αμοιβές του θεωρούνται ικανοποιητικές και μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, όταν διατηρεί δικό του χώρο όπου παρέχει τις υπηρεσίες του

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
0