Επικοινωνία

Τηλ: 2170006717

Τηλ: 693986551

© 2023 by Tote. Proudly created with Wix.com

Επάγγελμα: ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:Στη λειτουργική μυϊκή επεξεργασία ο θεραπευτής εντοπίζει τις εντάσεις στο μυϊκό σύστημα του ασθενούς και τους χρόνιους μυϊκούς σπασμούς, και προσπαθεί να τις θεραπεύσει εφαρμόζοντας βαθιές και ακριβείς πιέσεις και τριβές. Οι εντάσεις και οι χρόνιοι μυϊκοί σπασμοί είναι αποτέλεσμα των συγκινησιακών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει κάποιος. Πιο συγκεκριμένα, ο άνθρωπος αναγκάζεται από πολύ μικρή ηλικία να «εκπαιδεύσει» το σώμα του ώστε να «ενσωματώνει» τις τυχόν έντονες συγκινήσεις που δεν μπορεί να εκφράσει. Σταδιακά το σώμα προσαρμόζεται στις διάφορες «μυϊκές απαγορεύσεις» του και ο οργανισμός προσπαθεί να «χτίσει» πάνω σ’ αυτές την ισορροπία του. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν στο άγχος και το φόβο είτε σφίγγοντας τους μύες του λαιμού με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου είτε τους μυς του θώρακα και της μέσης με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Οι μύες που αναλαμβάνουν να «αποθηκεύσουν» τις συγκινησιακές εντάσεις είναι συνήθως οι μύες της σπονδυλικής στήλης. Οι χρόνιες μυϊκές εντάσεις συνήθως «πιασίματα» και κρίσεις πόνου στις γύρω περιοχές, προκαλούν συχνά μετατόπιση των σπονδύλων. Ο ειδικός θεραπευτής, χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές και εξαφανίζει τους χρόνιους σπασμούς, απελευθερώνοντας έτσι την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να χαρίζει στον ασθενή ένα βαθύ αίσθημα ευεξίας. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να συνδυάζει τη μέθοδο αυτή με άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως είναι η αρωματοθεραπεία, η χειροπρακτική, η οστεοπαθητική, η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός, η θεραπευτική διατροφή, η νηστειοθεραπεία, η ολιστική γυμναστική κ.ά.

Συνθήκες Εργασίας:Συνήθως εργάζεται μόνος του, αλλά μπορεί να συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων. Συχνά διαθέτει δικό του θεραπευτήριο, όπου δέχεται τους πελάτες του. Ο χώρος όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του πρέπει να είναι φιλικός και ευχάριστος, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Το ωράριο εργασίας του ειδικού θεραπευτή καθορίζεται τόσο από τον αριθμό, όσο και από τις ανάγκες της πελατείας του. Χρειάζεται, τέλος, να παρακολουθεί συχνά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:Πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιδεξιότητα σε λεπτές κινήσεις των χεριών και των δακτύλων, να είναι ευγενής, διακριτικός, μεθοδικός και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ακόμη, χρειάζονται καλή φυσική κατάσταση και αντοχή αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία που προκαλεί μεγάλη κόπωση.

Σπουδές:Για να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα μπορεί να σπουδάσει σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού. Επίσης μπορεί να σπουδάσει με το σύστημα της αλληλογραφίας ή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.Επαγγελματικά Δικαιώματα:Δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για το επάγγελμα του συγκεκριμένου ειδικού. Αυτά καθορίζονται με βάση το γνωστικό αντικείμενο των βασικών σπουδών του.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:Ο ειδικός λειτουργικής μυϊκής επεξεργασίας, ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσής του, μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάρχει και η προοπτική του ελεύθερου επαγγελματία. Μπορεί, επίσης, να απασχοληθεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών. Οι αμοιβές θεωρούνται ικανοποιητικές και μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, όταν διατηρεί δικό του θεραπευτήριο.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
0